Контакт
|
Запослени
|
Школски часопис
|
О гимназији
|
Прва страна
Галерија
Успешни ученици
Наставни материјал
Секције
Информације
Актуелности
О гимназији

О гимназији

Дванаеста београдска гимназија започела је свој рад 1963. године и прославила је 40 година свога постојања у мају 2003. године.

О гимназији


О гимназији

Зграда у којој се налази наменски је прављена као школски објекат 1958. и у њој су до 1963. године радиле истовремено две школе: кожарска и геолошка.

Школске 1965/66. године зграда је припала гимназији. Исте године школа је добила своје посебне просторије: просторију за смештај књига, читаоницу и просторију за часописе и листове. Данас библиотека располаже са око 15.000 књига.

У свом вишегодишњем постојању у школи су биле честе промене које су се дешавале у нашем образовном систему.

Своју успешну гимназијску традицију морала је да замени за усмерено образовање које започиње доношењем Закона о усмереном образовању школске 1976/77. године и траје до 1990. године.

Селективну школу, смењује упис по територијалном принципу. Долази до знатног повећања броја одељења у трећем и четвртом разреду. Уводе се занимања из области културе и информисања као што су новинар, организатор програма културних активности, музејски манипулант и документарист, архивски помоћник и архивар у ОУР-има.

Промене у карактеру образовања условиле су и промену назива школе, па она 1982. године постаје „Образовно-васпитна радна организација за струку културе и информисања Димитрије Туцовић“.

Десет година касније долази до нових промена када почиње да се врши реформа такозване усмерене школе и од 1987. године почињу да се уводе нова занимања. Школа на одређени начин постаје уникатна јер једина у Београду има занимања искључиво културолошко-језичке струке. Тада је образовала ученике за две струке: културолог-сарадник, а 1989. године добија и струку глумац-луткар, једино одељење у целој Републици.

За период од 1987. до 1990. године може се рећи да представља прелаз од усмереног образовања ка класичном образовању које је враћено у фебруару 1990. године. Тако је наша школа поново постала гимназија. Од тада почиње да се реализује и програм гимназије, а потом се враћа назив школе Дванаеста београдска гимназија.

У току своје историје, гимназија је имала ученике који су освојили многобројне награде на градском, републичком и савезном нивоу.

У оквиру културних делатности школе организовани су дани енглеске, француске и совјетске културе, када су школу посећивали и сами амбасадори тих земаља.

Наша школа је 1991. године прва у Београду прославила Светог Саву, школску славу, и том приликом свечаности су присуствовали Његова светост, патријарх српски господин Павле и наша позната песникиња Десанка Максимовић.

Kабинети биологије, хемије и физике

13.6.2019.

Kабинети биологије, хемије и физике - ...

Додела пехарa

12.6.2019.

Додела пехарa - ...

Додела награда на Коларцу

12.6.2019.

Додела награда на Коларцу - ...

(ПРИКАЖИ СВЕ АКТУЕЛНОСТИ)

 

Копирајт © Дванаеста београдска гимназија, Србија. Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.